Programma's

Sport

Ongeorganiseerd sporten

  • Veel volwassen Nijmegenaren sporten buiten verenigingen en sportscholen om (circa 6 op de 10). Dat doen ze vooral alleen of met z’n tweeën.
  • Ook binnen de oudere leeftijdsgroepen wordt er veel ongeorganiseerd gesport.
  • 15% van de volwassen Nijmegenaren sport bij een informele sportgroep.

Meerderheid volwassenen sport ongeorganiseerd

De Burgerpeiling 2019 laat zien dat circa 60% van de volwassen Nijmegenaren ongeorganiseerd sport. Dit aandeel is al langere tijd stabiel. Voor alle leeftijdscategorieën binnen de volwassenen geldt dat er veel ongeorganiseerd wordt gesport (variërend van 66% van de 25-34-jarigen tot 47% van de 75-plussers). Van de laagopgeleide volwassenen Nijmegenaren sport 42% ongeorganiseerd, van de middelbaar opgeleiden 58% en van de hoogopgeleiden 67%.

Figuur: Percentage dat buiten verenigingen en sportscholen om aan sport doet. Bron: Burgerpeiling, O&S.

Circa de helft van de volwassenen sport ongeorganiseerd en doet dat alleen of met iemand anders (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of hardlopen); 15% sport met een informele sportgroep, een groep van minimaal drie personen die buiten een sportvereniging of commerciële sportschool om aan sport doet. Een beperkte groep sport zowel alleen of met iemand anders als met een informele sportgroep.
Veel mensen, die ongeorganiseerd sporten, zijn daarnaast ook in georganiseerd verband actief (bij een sportvereniging of in een sportschool).

Cijfers uit de Gezondheidsmonitor 2016 laten zien dat het aandeel Nijmegenaren dat aan hardlopen, wielrennen en sportief wandelen doet hoger ligt dan gemiddeld in de benchmarksteden.

Deze pagina is gebouwd op 04/19/2021 22:14:42 met de export van 04/19/2021 21:59:41