Bereikbaarheid
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 8,2. Deze goede waardering (afgerond) is vergelijkbaar met het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Oost (8,1) en hoger dan gemiddeld in Nijmegen (7,6).
- Wijkmonitoring laat qua wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier al geruime tijd als uitstekend. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (67%).
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral aanpassingen en verbeteringen aan de infrastructuur.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- Meer rotzooi/zwerfvuil;
- Onderhoud wegen.
- Zo'n 15% van de inwoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is vergelijkbaar met Nijmegen als geheel (15%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Donkere, slecht verlichte plaatsen in de buurt;
- Stille, afgelegen plaatsen in de buurt;
- De criminaliteit in de buurt.
- Dit heeft ook te maken met de ligging van de wijk aan de rand van de stad en de grote huizen met grote percelen die in de wijk staan. Hierdoor is sociaal contact tussen buren niet vanzelfsprekend.
- Kwakkenberg toont over het geheel gunstige veiligheidscijfers. Voorvallen als fietsendiefstal (incl. brom-/snorfietsen), bedreiging/mishandeling of jeugdoverlast komen in de politiecijfers relatief weinig voor. Hoewel het aantal geregistreerde woninginbraken sterk daalt, is dit aantal nog relatief hoog in vergelijking met het gemiddelde in Nijmegen.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Kwakkenberg kent geen eigen voorzieningen voor dagelijkse verzorging. In de aangelegen wijken Hengstdal en Galgenveld liggen grote supermarkten en diverse dagelijkse winkels,
- Het ontbreekt aan duidelijke ontmoetingsmogelijkheden in de wijk. In het aangrenzende Hengstdal zijn een wijkaccommodatie en een scala aan horecagelegenheden aanwezig,
- Ook voor huisartsen, tandartsen of fysiotherapie zijn bewoners vooral aangewezen op omliggende wijken,
- Opvallende voorzieningen zijn het sportpark, zwembad en diverse sportverenigingen. n de openbare ruimte is het aantal sport- en speelplekken beperkt. Wel is er een stedelijke speeltuin aanwezig.
- Het inwonersaantal in Kwakkenberg is de afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Vooral door de toevoeging van studentencomplexen in de wijk. Demografische prognoses gaan uit van een doorgaande vergrijzing en een toename van 70+ers richting 2030. Een verwachte ontwikkeling die vergelijkbaar is met de rest van Nijmegen.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Deze hooggewaardeerde woonwijk ligt in een bebost gebied waar ook de naburige kernen Berg en Dal en de Heilig Landstichting deel van uitmaken. De wijk is opgebouwd langs oude boswegen. De woningen, vaak villa's, bevinden zich op ruime percelen. Opvallend zijn appartementencomplex Villandry en studentencomplex Westerhelling.
- Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 74% (68% in Nijmegen, 2019).
- Wijkbewoners zijn content met het groen in hun woonomgeving. Ruim 89% is tevreden of zeer tevreden over groenvoorzieningen in de buurt (Nijmegen 68%).
- Jongerenoverlast speelt hier niet zo sterk. Ruim 69% ervaart (bijna) nooit overlast (Nijmegen 52% nooit overlast in 2019). Ook ervaart een grote groep (ruim 71%) (bijna) nooit overlast van omwonenden (2019). Er zijn wel afgelegen locaties waar jeugd vaak samen komt, bijvoorbeeld rondom het zwembad zo geven wijkprofessionals aan.
- Kwakkenberg heeft relatief veel maatschappelijk kansrijke inwoners. Veel hoogopgeleiden (54,4%, versus 41,7% in Nijmegen). En een relatief laag aandeel 14-65-jarigen met een uitkering volgens de Participatiewet (2,3% in 2019, Nijmegen: 6,7%). Wat betreft het aandeel lage inkomens (tot 110% van het sociaal minimum) en de sociaal economische status van de inwoners scoort de wijk vergelijkbaar met Nijmegen. Dit kan deels verklaard worden door de studentenwoningen die in de laatste jaren zijn gebouwd in de wijk zijn de andere hoge studentenaantallen in de wijk.
- Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (91% in 2019).
- Een groot deel van de bewoners is tevreden over de parkeergelegenheid in de buurt.
- De tevredenheid over sportvoorzieningen is hier hoog.
- De woningen liggen hier erg goed in de markt. De waarde van woningen is hier verhoudingsgewijs hoog, wat duidt op een boven gemiddelde woningmarktpositie. Gemiddeld genomen ligt de prijs hier €50.000 hoger, vergeleken met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. Deze prijsvergelijking is modelmatig.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- onderhoud wegen;
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- rotzooi, zwerfvuil;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- verlichting;
- winkels, voorzieningen;
- bus;
- gladde tegels, klinkers;
- hoeveelheid groen;
- verkeersmaatregelen treffen.
- Meer dan de helft van de inwoners vindt de wegen in de buurt hier goed onderhouden, maar een verhoudingsgewijs hoge 34% ziet op dit vlak problemen (Nijmegen 15% in 2019).
- De meeste bewoners vinden de straatverlichting in orde (72%), maar een groep van 14% ziet hierin problemen (Nijmegen: 7% in 2019).