Welzijn, wijkontwikkeling en zorg
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 8,1. Deze goede waardering is gelijk aan het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Oost (8,1) en wat hoger dan gemiddeld in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt is zowel in de lange - als in de korte termijn stabiel.
- Wijkmonitoring laat qua wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier al geruime tijd als uitstekend. In 2008 en eerder was deze al goed of zeer goed. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Het grootste deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (48%). Zo’n 15% vindt de buurt vooruitgegaan, 23% zag vooral achteruitgang.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- Meer of betere winkels en voorzieningen.
- Onderhoud van wegen verbeterd.
- Bereikbaarheid en/of doorstroming beter, minder files.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer rotzooi/zwerfvuil;
- minder of te weinig parkeerplaatsen;
- lawaaioverlast;
- uiterlijk gaat achteruit, verpaupering, slecht onderhoud;
- de parkeersituatie;
- mensen, buren.
- Zo'n 10% van de wijkbewoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is wat lager dan Nijmegen als geheel (15%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn dronken mensen in de buurt en daarnaast zwervers in de buurt.
- Vanuit de wijkprofessionals wordt dit beeld herkend. Een veilige wijk, met soms sociale overlast van personen die vanuit het centrum naar Altrade trekken. Afgelopen jaar lijkt deze overlast van verslaafden en zwervers iets toegenomen. In de politiecijfers is het veiligheidsbeeld in de wijk gunstig. Er worden wel meer fietsendiefstallen (incl. brom-/snorfietsen) geregistreerd dan gemiddeld in Nijmegen. Maar ook dit aantal is duidelijk gedaald de afgelopen jaren.
- Er zijn hier veel etagebouwwoningen (65% van het totaal in 2019). Verder heeft in 2019 bijna 7% van de adressen in Altrade een vergunning voor verkamerde bewoning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.
- Er wonen relatief veel jongeren van 15-24 jaar (studenten) in de wijk. Dit zie je ook terug in het relatief hoge aantal verkamerde panden. Het bevolkingsaantal is de afgelopen jaren iets afgenomen. Vanuit de demografische prognoses wordt verwacht dat de wijk gaat vergrijzen in de komende jaren.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Altrade kent een veelheid aan dagelijkse winkels, een grote supermarkt en enkele kleinere supermarkten. Nijmegen-Centrum met een uitgebreid dagelijks aanbod is nabij.
- De wijk kent met de vele horeca en een wijkaccommodatie allerlei ontmoetingsmogelijkheden.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- Aan de wijkranden zijn diverse voorzieningen voor sporten en beweging aanwezig. Naast gymzaal, sportpark en sportverenigingen zijn er meerdere fitnessaanbieders. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Het noorden van deze hooggewaardeerde woonwijk behoort tot de 19de eeuwse schil. Het oostelijk deel is een compacte, gerenoveerde arbeidersbuurt. De zuidelijke delen zijn heel divers ingevuld binnen oude veldwegen en soms planmatig van opzet. De ‘componistenbuurt’ tenslotte heeft een heel karakteristieke inrichting van woonstraten met de bijbehorende openbare ruimte.
- Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 89% (68% in Nijmegen, 2019).
- Er is veel Horeca in de wijk wat zorgt voor een levendige sfeer. Horeca wordt door bewoners vooral gezien als een toevoeging aan de buurt, maar geeft soms wel (geluid)overlast. De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen is hier hoog.
- Altrade kent relatief veel maatschappelijk sterke inwoners:
- Veel hoogopgeleiden (60% in 2017, versus 41,7% in Nijmegen), gering aantal laagopgeleiden (10,7% versus 23% in Nijmegen in 2017).
- Veel mensen in de hoogste welstandsklasse.
- Een verhoudingsgewijs laag aandeel uitkeringen: 3% van de 14-65-jarigen, Nijmegen 6,7% (2019, Participatiewet). Het percentage huishoudens met een laag inkomen ligt bijna even hoog als het Nijmeegs gemiddelde (13,8% huishoudens tot 110% sociaal minimum, Nijmegen: 16,4% in 2017).
- Ook de instromende bewoners lijken maatschappelijk sterk, slechts een klein aandeel is aangewezen op ondersteuningsregelingen (0,9% van de instroom in 2017).
- De woningen liggen hier erg goed in de markt. De waarde van woningen is hier verhoudingsgewijs hoog, wat duidt op een boven gemiddelde woningmarktpositie. Vooral laagbouwwoningen zijn relatief duur. Gemiddeld genomen ligt de prijs in Altrade €24.000 hoger, vergeleken met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. Deze prijsvergelijking is modelmatig.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- hoeveelheid parkeerplaatsen;
- rotzooi, zwerfvuil;
- lawaai;
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- bereikbaarheid, doorstroming verkeer, files;
- kamertekort;
- hoeveelheid groen;
- kwaliteit of omvang renovatie;
- verkeersmaatregelen treffen;
- meer zwervers, dronken mensen.
- Een wat hoger aandeel inwoners is niet content met de groenvoorzieningen in de woonomgeving. Ruim 17% is hierover ontevreden of zeer ontevreden (Nijmegen: 15% ontevreden of zeer ontevreden). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn te weinig groen of te veel rommel tussen het groen.
- Geluidoverlast is hier enigszins een thema. Op 23% van de adressen wordt vaak geluidoverlast ervaren (Nijmegen: 16%). Vooral van buren of mensen in de buurt, wegverkeer, horeca of horecabezoekers.
- Parkeergelegenheid in de buurt is voor bewoners een aandachtspunt.
- Verkamering is een onderwerp wat velen in Altrade bezighoudt. Er is veel sprake van verkamering in de ‘19 e eeuwse schil’. Er is soms sprake van overlast door studenten. Maar ook de druk op de openbare ruimte, infrastructuur en voorzieningen zijn aandachtspunten zo geven wijkprofessionals aan.