Hatertse Hei
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,7. Deze goede waardering is wat hoger dan het gemiddelde in stadsdeel Nijmegen-Zuid (7,5) en vergelijkbaar met de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,6).
- Woon- en leefklimaat ontwikkelen zich de laatste jaren gunstig: een positieve wijkontwikkeling. De waardering voor de woonbuurt stijgt (indicatief beeld), veel bewoners zien de buurt zich positief ontwikkelen. De waarde van woningen neemt toe, leefbaarheid wordt gunstiger beoordeeld.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier sinds 2016 als goed. Daarvoor was deze ruim voldoende. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een relatief hoog aandeel van 28% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar vooruitgegaan. Een kleiner deel zag vooral achteruitgang (12%).
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- onderhoud wegen;
- renovaties;
- mensen, buren (nieuw, aansluitend).
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- verkeersveiligheid verslechterd, druk verkeer;
- meer rotzooi, zwerfvuil;
- onderhoud wegen;
- meer hondenpoep;
- onderhoud groen.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- In de omliggende wijken zijn enkele grote supermarkten te vinden. De wijk zelf kent enkele winkels met dagelijkse producten.
- Een wijkaccommodatie en een verspreid horeca-aanbod geven ontmoetingsmogelijkheden voor wijkbewoners.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- Enkele gymzalen en sportverenigingen vormen het aanbod voor sporten en bewegen. Wel zijn er in nabij gelegen wijken diverse mogelijkheden, en is Park Brakkenstein en het buitengebied van Heumensoord nabij. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Zo'n 18% van de wijkbewoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is vergelijkbaar met Nijmegen als geheel (15%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
- Donkere, slecht verlichte plaatsen in de buurt.
- Het aantal geregistreerde voorvallen in Hatertse Hei (politiecijfers) is laag. Af en toe zijn er jaren dat het aantal woninginbraken opvalt, de laatste tijd is dat niet het geval.
- Het aantal inwoners liet de afgelopen jaren enige afname zien (< -3%). Demografische prognoses gaan uit van terugloop van het aantal 40-ers en 50-ers, en stijging van het aantal ouderen, vooral 70-er (richting 2030 +30% tot +35%).
- Verkamering speelt een zekere rol, in 2019 heeft ruim 2% van de adressen hiervoor een vergunning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.
- Wijkprofessionals vallen enkele deelgebieden op, bijvoorbeeld de Heiweg, waar veel koopwoningen staan met een wat afwijkende groep bewoners (alternatiever, hoger opgeleid dan elders in Hatertse Hei). En de ‘hofjesbuurt’ die relatief kwetsbaar wordt genoemd door oververtegenwoordiging van laagopgeleide (etnische) groepen.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Hatertse Hei bestaat uit diverse buurten die tussen oude wegen zijn ontstaan. Karakteristiek zijn de centraal gelegen sterflat en schoolgebouwen in de zuidwesthoek. Bewoners waarderen deze wijk, de rapportcijfers voor de woonbuurt stijgen in de lange termijn, veel bewoners zien de buurt zich positief ontwikkelen. Ook neemt de waarde van woningen toe (WOZ-waarde €202.000,- in 2019, mediaan) en wordt de leefbaarheid gunstiger beoordeeld.
- Laagbouwwoningen zijn hier wat duurder dan gemiddeld. De woningprijzen in deze wijk zijn verder vergelijkbaar met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Factoren als het imago van de wijk of afstand tot het centrum spelen daarin een rol. Deze prijsvergelijking is modelmatig bepaald.
- De heel rustige sfeer, met nauwelijks reuring op straat, wordt volgens wijkprofessionals door bepaalde bewoners bewust opgezocht en gekoesterd. Overigens is er goede opkomst bij georganiseerde (wijk)evenementen.
- De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen is hier hoog. Een groot deel van de bewoners is tevreden over openbaar vervoer in de buurt.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- onderhoud van wegen;
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- rotzooi, zwerfvuil;
- onderhoud groen;
- hoeveelheid groen.
- Meer dan de helft van de inwoners vindt de wegen in de buurt hier goed onderhouden, maar een verhoudingsgewijs hoge 33% ziet op dit vlak problemen (Nijmegen 15% in 2019).
- Wijkprofessionals benoemen diverse aandachtspunten:
- Er speelt hier heel wat problematiek achter de voordeur, vaak bij bewoners met een lage sociaaleconomische status.
- Binnen de wijk zijn er maar weinig ontmoetingsmogelijkheden voor bewoners, de voorzieningenstructuur is wat beperkt.
- De sportparticipatie van de jeugd is laag.
- Het is een wijk waar zeker bewonerskracht aanwezig is, maar deze bron is lastig aan te boren. Wijkinitiatieven liggen vaak enkel bij professionals.