Wonen en stedelijke ontwikkeling
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,8. Deze goede waardering (afgerond) ligt enigszins onder het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Oost (8,1) en wat hoger dan gemiddeld in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt is zowel in de lange - als in de korte termijn stabiel.
- Wijkmonitoring laat qua wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier als goed. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (74%).
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral het opknappen, aanpakken en/of beter onderhouden van de buurt.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- Meer rotzooi/zwerfvuil;
- Lawaai.
- Zo'n 12% van de wijkbewoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is vergelijkbaar met Nijmegen als geheel (15%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Donkere, slecht verlichte plaatsen in de buurt;
- Plaatsen waar je door groenvoorzieningen slecht gezien kunt worden;
- Zwervers in de buurt.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Groenewoud heeft, behoudens een kleine supermarkt, geen eigen voorzieningen voor dagelijkse verzorging. In de aanliggende wijk Galgenveld zijn een grote supermarkt en enkele dagelijkse winkels aanwezig.
- Het ontbreekt aan duidelijke ontmoetingsmogelijkheden in de wijk.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- In de ruime stadsrand ligt een sportpark, er zijn diverse sportverenigingen. In de openbare ruimte is het aantal sport- en speelplekken beperkt.
- In Groenewoud zijn er een aantal jaar geweest waar het aantal auto-inbraken relatief hoog was. De afgelopen jaren zijn deze sterk gedaald. Het veiligheidsbeeld in Groenewoud vergelijkbaar met het gemiddelde in Nijmegen tot iets gunstiger. Met lage aantallen registraties voor jeugdoverlast en vernieling.
- Er wonen relatief veel jongeren van 15-24 jaar (studenten) in de wijk. Er staan ook enkele grote studentencomplexen in de wijk. Afgelopen jaren is het inwonersaantal redelijk stabiel gebleven. Vanuit de demografische prognoses wordt verwacht dat de wijk gaat vergrijzen in de komende jaren.
- Kamerbewoning concentreert zich vooral in een groot studentencomplex, daarnaast is er in de wijk een beperkt aantal adressen met vergunning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Deze hooggewaardeerde woonwijk voelt ruimtelijk en groen, vooral door het open gebied ten zuiden van de d'Almarasweg, de Albertinum-kloostertuin en volgroeide particuliere tuinen. Er zijn herenhuizen in lintbebouwing, een gedeelte met bijzondere bebouwing zoals NS-station en brandweerkazerne en de eigenlijke woonwijk met een variatie van bungalows en rijwoningen, en ook enkele blokken met etagewoningen. Er staat veel laagbouw in de koopsector, een gewilde categorie.
- Er wordt gemiddeld genomen relatief weinig geluidsoverlast ervaren door bewoners. Meer dan de helft van de huishoudens ervaart eigenlijk nooit geluidhinder. Soms wordt er geluidsoverlast ervaren door studenten vooral in de buurt van de complexen, zo geven wijkprofessionals aan. Bewoners hebben zich sterk rondom het thema geluidsoverlast georganiseerd in Groenewoud en Brakkenstein. Vooral over geluidsoverlast vanuit evenementen en de sportvelden in de buurt.
- Wijkbewoners zijn content met het groen in hun woonomgeving: 86% is tevreden of zeer tevreden over groenvoorzieningen in de buurt (Nijmegen 68%).
- Veel inwoners vinden de wegen in de buurt hier goed onderhouden: een verhoudingsgewijs hoge 78% (Nijmegen 63% in 2019). Ook is een groot deel van de bewoners is tevreden over de parkeergelegenheid en het openbaar vervoer in de buurt.
- Er wonen relatief veel maatschappelijk sterke inwoners in de wijk Groenewoud:
- Weinig laagopgeleiden (5,5% versus 22,9% in Nijmegen in 2017).
- Veel mensen in de hoogste welstandsklasse.
- Een verhoudingsgewijs laag aandeel uitkeringen: 2,6% van de 14-65-jarigen, Nijmegen 6,7% (2019, Participatiewet).
- De woningen liggen hier erg goed in de markt. De waarde van woningen is hier verhoudingsgewijs hoog, wat duidt op een boven gemiddelde woningmarktpositie. Vooral etagewoningen zijn relatief duur. Gemiddeld genomen ligt de prijs hier €33.000 hoger, vergeleken met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. Deze prijsvergelijking is modelmatig.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- rotzooi, zwerfvuil;
- lawaai;
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- winkels, voorzieningen;
- gladde tegels, klinkers;
- voorzieningen voor jongeren;
- onderhoud wegen;
- hoeveelheid groen;
- meer zwervers, dronken mensen.
- Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 64% (68% in Nijmegen, 2019). Maar er is hier ook een groep (7%) die niet aan de buurt is gehecht.
- Opvallend hoge verhuismobiliteit, zo’n 30% van de bevolking stroomt jaarlijks door (beeld 2017).
- De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen blijft hier achter, daarentegen is een groot deel wel tevreden over voorzieningen voor sport, - kinderen en - jongeren.