Bestuur en organisatie
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,7. Deze waardering tussen ruim voldoende en goed is vergelijkbaar met het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Centrum (7,7) en in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt is zowel in de lange - als in de korte termijn licht gestegen.
- Wijkmonitoring laat positieve wijkontwikkelingen zien. Zo stijgt de waardering voor de woonbuurt, zien veel bewoners de buurt zich positief ontwikkelen, en voelen zij zich veiliger.
- Volgens wijkprofessionals is dit een aantrekkelijke woonomgeving voor studenten en jong werkenden. Tegelijkertijd ervaren bewoners van nieuwbouw (koop en duurdere huur, bijvoorbeeld omgeving Plein 1944) dat hun woonomgeving onder druk staat. Zij hebben volgens wijkprofessionals andere verwachtingen (meer rust).
- De woningvoorraad bestaat hier grotendeels uit etagewoningen (93% in 2019). De wijk heeft een jonge bevolking, met relatief veel 15-25 jarigen en 25-49 jarigen. Er is een duidelijke markt voor de toegevoegde wooneenheden. Ook zijn er hier relatief veel verkamerde panden, in 2019 heeft ruim 9% van de adressen een vergunning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in Stadscentrum al geruime tijd als ruim voldoende. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een relatief hoog aandeel van 24% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar vooruitgegaan. Een kleiner deel zag vooral achteruitgang (14%).
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer of betere uitgaansmogelijkheden;
- verbeteringen aan de infrastructuur;
- meer of betere winkels en voorzieningen;
- onderhoud van wegen;
- buurt opgeknapt, aangepakt, beter onderhouden;
- sfeer, contacten, gezelligheid.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- lawaai;
- verkeersveiligheid verslechterd/druk verkeer;
- meer zwervers, dronken mensen;
- meer rotzooi, zwerfvuil;
- minder schoon, net;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- overlast gestalde fietsen, stallingsmogelijkheden.
- Volgens wijkprofessionals is de ombouw van ringstraten, Bloemerstraat en Hertogstraat naar een 30 km/u-regime een verbetering. Er is o.a. meer ruimte voor voetgangers en terrassen.
- De veiligheidssituatie in deze wijk is bijzonder vanwege de sterke economische- en ontmoetingsfunctie als stadscentrum van Nijmegen. Fietsendiefstal, bedreiging en mishandeling, jeugdoverlast en vernieling komen relatief veel voor (registraties per 1.000 inw.). Deze (geregistreerde) voorvallen nemen wel af in de loop der jaren. Wat meer wijkbewoners dan gemiddeld voelen zich vaak of soms onveilig: 19% versus 15% in geheel Nijmegen. Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
- Drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt.
- Dronken mensen in de buurt.
- Zwervers in de buurt.
- Mensen in de buurt die ik vanwege hun uiterlijk niet vertrouw.
- De criminaliteit in de buurt.
- Volgens wijkprofessionals is (overlast van) criminaliteit en drugsoverlast in de omgeving Vlaamsegas duidelijk teruggelopen. Er loopt hier een specifieke aanpak.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Het centrale uitgaans- en winkelgebied.
- Uitgebreid aanbod van supermarkten in verschillende omvang. Uitgebreid en divers ander dagelijks aanbod, ook v.w.b. drogisterij-artikelen en dagelijkse verzorging.
- Ontmoeting is ruim gefaciliteerd met de vele horecavestigingen. Er zijn enkele accommodaties met ontmoetingsmogelijkheden en in de naastgelegen Benedenstad is een gemeentelijk wijkcentrum.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- Deze wijk kent een sterk aanbod aan fitnessruimtes. In de openbare ruimte is het aantal (aangelegde) sport- en speelplekken zeer beperkt.
- Het bevolkingsaantal is de afgelopen 6 jaar behoorlijk toegenomen in de wijk Stadscentrum (minimaal +20%). De toename betreft vooral jongeren (verkamering), en houdt ook verband met nieuwbouw van etagewoningen. Demografische prognoses gaan uit van een verdere groei, gerelateerd aan uitbreiding van de woningvoorraad. Ook wordt een doorgaande vergrijzing verwacht, met een duidelijke toename van 70+ers richting 2030 (+30% tot +35%).
- Het Kronenburgpark is volgens wijkprofessionals steeds meer een gebruikspark. Bijvoorbeeld voor studenten, waarbij de woning (kamer) niet beschikt over een buitenruimte.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Hier is het centrale uitgaans- en winkelgebied gecombineerd met een hoog gewaardeerd woonmilieu met veel etagewoningen. De waardering voor de woonbuurt stijgt onder nieuwe bewonersgroepen, veel bewoners zien de buurt zich positief ontwikkelen, voelen zich veiliger. De afgelopen decennia is flink in het wederopbouwgebied geïnvesteerd en zijn diverse bijzondere projecten gerealiseerd. Bijvoorbeeld bebouwing en herinrichting van Plein 1944 en de aanleg van de Marikenstraat en Moenenstraat.
- De woningen liggen hier goed in de markt. Gemiddeld genomen ligt de prijs hier €18.000 hoger, vergeleken met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door de centrale ligging of andere marktomstandigheden. Deze prijsvergelijking is modelmatig. De (veel aanwezige) appartementen hebben een bovengemiddelde vastgoedwaarde. Volgens wijkprofessionals is een gemengd milieu van horeca, kleine winkels en diensten heel aantrekkelijk voor mensen met een stedelijke levensstijl.
- Stadscentrum kent overwegend een maatschappelijk sterke en/of kansrijke bevolking. Veel hoogopgeleiden (meer dan de helft in 2017, versus 41% in Nijmegen), een relatief laag aandeel 14-65-jarigen met een uitkering volgens de Participatiewet (4,3% in 2019, Nijmegen: 6,7%) en een duidelijk aanwezige hogere welstandsklasse.
- Openbare ruimte en voorzieningen worden gewaardeerd. Veel inwoners vinden de wegen in de buurt hier goed onderhouden: een verhoudingsgewijs hoge 80% (Nijmegen 63% in 2019). Ook is de tevredenheid over voorzieningen voor jongeren hoog, bewoners zijn minder tevreden over voorzieningen voor kinderen.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt (2019):
- lawaai;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- rotzooi, zwerfvuil;
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- veiligheid/vandalisme, criminaliteit, agressie;
- verkeersmaatregelen treffen;
- overlast van (hang)jongeren;
- minder overlast in het algemeen;
- meer zwervers, dronken mensen;
- winkels, voorzieningen.
- Op veel adressen wordt hier geluidoverlast ervaren (37% ervaart vaak geluidoverlast, Nijmegen: 16%). De belangrijkste hinderbronnen in de wijk zijn volgens bewoners: groepen jongeren die op straat rondhangen, horeca of horecabezoekers, wegverkeer, bromfietsen, scooters of motoren en buren of mensen in de buurt.
- Relatief veel inwoners ervaren overlast van groepen jongeren, van omwonenden of van wegverkeer. Zo'n 26% geeft aan dat overlast van groepen jongeren vaak voorkomt (Nijmegen 10% in 2019). Ruim 13% van de inwoners geeft aan dat overlast van omwonenden vaak voorkomt (Nijmegen 8% in 2019). Relatief veel inwoners ervaren geluidsoverlast door verkeer. Wijkprofessional zien steeds meer dak- en thuislozen in de openbare ruimte.
- Vernielingen zijn volgens bewoners een probleem. Bijna 18% vindt dat er veel wordt vernield in de buurt (Nijmegen: 8% in 2019). Bewoners merken ook veel bekladding van muren en gebouwen op.
- Ook vormt parkeergelegenheid voor auto’s in de buurt voor bewoners een aandachtspunt. Wijkprofessionals constateren daarnaast een grote overlast van geparkeerde fietsen. Onder andere omdat de bereidheid van bezoekers om fietsen verder weg te stallen (in officiële, gratis stallingen) niet groot is.
- De sociale samenhang laat volgens bewoners te wensen over. Het elkaar kennen, met elkaar omgaan, de saamhorigheid en de mate waarin mensen zich thuis voelen bij anderen in de buurt worden duidelijk lager beoordeeld dan elders (2019). Hoewel een ruime meerderheid (69% in 2019) zich medeverantwoordelijk voelt voor de buurt is er hier een opvallend deel waarbij dat niet het geval is (23%, in Nijmegen voelt 13% zich niet verantwoordelijk voor de buurt).
- Waarschijnlijk heeft het sociaal klimaat een relatie met de opvallend hoge verhuismobiliteit, zo’n 40% tot 45% van de bevolking stroomt jaarlijks door (beeld 2017).