Financiën
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in de ‘Kolpingbuurt’ en ‘Emancipatiebuurt’ met een rapportcijfer 7,9. Deze goede waardering ligt boven de gemiddelden in stadsdeel Nijmegen-Midden (7,7) en in Nijmegen (7,6).
- Wijkmonitoring laat positieve wijkontwikkelingen zien. De waardering voor de woonbuurt stijgt (indicatief beeld), veel bewoners zien de buurt zich positief ontwikkelen, het veiligheidsgevoel verbeterde.
- De Kolpingbuurt is ingrijpend vernieuwd en groener geworden. De tijd zal leren of het gebied zijn oorspronkelijke karakter van volkswijk zal behouden, maar dan met een nieuwe uitstraling. Bewoners zijn bij het ontwerp en bouwproces betrokken. De kern bestaat uit 6 pleintjes die met elkaar verbonden zijn door de Kolpingstraat. Buurthuis De Inloop heeft ook een opknapbeurt gehad.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in Goffert al geruime tijd als ruim voldoende. De directe omgeving van een specifiek pand (opvang kwetsbare doelgroepen) is als aandachtsgebied met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (70%).
- De woningprijzen in deze wijk zijn vergelijkbaar met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Factoren als het imago van de wijk of afstand tot het centrum spelen daarin een rol. Deze prijsvergelijking is modelmatig.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- renovaties;
- buurt opgeknapt, aangepakt, beter onderhouden;
- nieuwbouw;
- nieuwe of opgeknapte speel- en sportplekken.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- slechter onderhoud groen;
- onderhoud wegen;
- groen (diverse thema’s);
- lawaai.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Inwoners van Goffert kunnen voor dagelijkse boodschappen terecht in omliggende wijken.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er in een beperkt aantal horecavestigingen. En natuurlijk in het grote Goffertpark.
- Het CWZ-ziekenhuis is een grote, stedelijke voorziening. Verder is het aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie zeer beperkt.
- Ook voor sport- en bewegen is het Goffertpark nabij. Daarnaast zijn er een sportpark, gymzaal, fitness en enkele verenigingen in de wijk. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Een groot deel van de wijkbewoners voelt zich veilig in de eigen woonbuurt. Zo'n 8% van de wijkbewoners voelt zich soms of vaak onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is gunstiger dan Nijmegen als geheel (15%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd is de aanwezigheid van dronken mensen in de buurt. Goffert heeft te maken met naar verhouding veel geregistreerde auto-inbraken, fietsendiefstallen, bedreigingen/mishandeling en vernielingen. Dat geeft een minder gunstig veiligheidsbeeld, maar is niet terug te zien in de beleving bij bewoners. Mogelijk is er een relatie met voetbalwedstrijden in het Goffert-stadion of met evenementen in het Goffertpark.
- Het aantal inwoners is de afgelopen jaren licht teruggelopen (tot -3%). De demografische prognose is een terugloop van het aantal 40-ers en 50-ers en enige stijging van het aantal ouderen, vooral 80-ers.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Het grootste deel van Goffert bestaat uit het Goffertpark en bedrijventerrein Winkelsteeg. De Kolpingbuurt (inmiddels landelijk bekend van televisie), Emancipatiebuurt en flatcomplexen Heideparkseweg zijn daarbij bijzondere en door bewoners hooggewaardeerde woonomgevingen. Woon- en leefklimaat ontwikkelen zich hier de laatste jaren gunstig. De lange termijn-waardering voor de woonbuurt stijgt, veel bewoners zien de buurt zich positief ontwikkelen, het veiligheidsgevoel verbeterde. Bijzonder is de vaak groene, bosachtige setting midden in de stad. De aanwezigheid van een groot stadspark in de achtertuin geeft lusten en lasten.
- De sociale cohesie, onderlinge ondersteuningscultuur en sociaal DNA zijn door wijkprofessionals als sterke punten van de Kolpingbuurt genoemd. Er is ook en zekere trots zichtbaar, oud-bewoners komen kijken.
- De eerste indruk na een (voor bewoners zware) periode van herstructurering in de Kolping is die van een nieuw elan, een gemoedelijker sfeer, minder overlast en klachten. Wijkprofessionals zien meer onderling contact tussen oude en nieuwe bewoners en nieuwe contacten die ontstaan (ook tussen mensen die al heel lang in de buurt wonen).
- De Emancipatiebuurt is volgens wijkprofessionals een heel besloten buurtje met vooral koopwoningen. Aantrekkelijk in het groen gelegen en verkeersluw. Opvallend is de maatschappelijk sterke bevolking.
- Inwoners van Goffert zijn gesteld op - en actief in hun woonomgeving. Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 80% (68% in Nijmegen, 2019). Veel bewoners zijn hier (naar eigen zeggen) actief voor de buurt; 4 van de 10 geven dit aan (2019).
- Wijkbewoners zijn content met het groen in hun woonomgeving. Bijna 86% is tevreden of zeer tevreden over groenvoorzieningen in de buurt (Nijmegen 68%). Ook is de tevredenheid over voorzieningen voor kinderen hoog.
- Jongerenoverlast speelt hier niet zo sterk. Bijna 72% ervaart (bijna) nooit overlast (Nijmegen 52% nooit overlast in 2019).
- Hoewel een deel van de wijk een maatschappelijk (zeer) kwetsbare bevolking kent valt de uitkeringsafhankelijkheid mee. Verhoudingsgewijs is het aandeel uitkeringen redelijk gemiddeld (ruim 8% van de 14-65-jarigen versus bijna 7% in Nijmegen), en het aandeel neemt gestaag af (2019, Participatiewet).
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- parkeeroverlast;
- onderhoud groen;
- verkeersveiligheid/druk verkeer;
- lawaai;
- rotzooi, zwerfvuil.
- Deze buurtproblemen worden door bewoners in een aantal gevallen in relatie gebracht met evenementen en concerten.
- Al eerder genoemd zijn de maatschappelijk kwetsbare bevolkingsgroepen in delen van de wijk. Goffert heeft een behoorlijk aandeel bewoners met laag inkomen: 20% huishoudens tot 110% sociaal minimum (Nijmegen: 16,4% in 2017).
- Volgens wijkprofessionals is en blijft de Kolpingbuurt een kwetsbaar gebied, met alle gebruikelijke risico’s van een achterstandsgebied. Veel huishoudens kampen met enkelvoudige of meervoudige problematiek. Het in stand houden van het sociale DNA is belangrijk. Dat is ook beoogd door vooral goedkope huur te realiseren in de herstructurering. Langer zittende bewoners hebben een aversie tegen instellingen en autoriteiten. Daardoor lopen buurt en mensen ondersteuning mis.
- Goffert heeft al lange tijd te maken met instroom van kwetsbare huishoudens, zo’n 15% van de zich vestigende personen in 2017 is sterk van maatschappelijke ondersteuning afhankelijk. Dat was ook een duidelijk aandeel van de totale bevolking, een kleine 3% (beeld 2017). Volgens wijkprofessionals is de woningmarktpositie al lange tijd qua imago zwak.
- In de openbare ruimte is de verlichting voor bewoners een aandachtspunt. De meeste bewoners vinden de straatverlichting in orde (76%), maar een groep van 15% ziet hierin problemen (Nijmegen: 7% in 2019).