't Acker
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 6,9. Deze ruime voldoende is vergelijkbaar met het gemiddelde in stadsdeel Lindenholt (7,0) en duidelijk lager dan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt schommelt zowel in de lange termijn als in de korte termijn nogal.
- Wijkmonitoring laat negatieve aandachtspunten in de wijkontwikkeling van de laatste jaren zien. Bewoners zijn kritisch, een grote groep geeft aan dat de buurt achteruit gaat. De ontwikkeling van de marktwaarde van woningen blijft achter. Het veiligheidsbeeld (veiligheidsgevoel, geregistreerde incidenten) ontwikkelt zich minder gunstig.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier al geruime tijd als ruim voldoende. In 2010 en eerder was deze voldoende. In het oostelijk deel van de wijk is een aandachtsgebied met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een wat hoger aandeel van 29% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar achteruit gegaan. De grootste groep vond de wijk stabiel (54%), een kleiner deel zag vooral vooruitgang (5%).
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer rotzooi/zwerfvuil;
- slechter onderhoud groen;
- uiterlijk gaat achteruit/verpaupering/slecht onderhoud;
- minder/te weinig parkeerplaatsen;
- minder schoon/net.
- meer last van (hang)jongeren.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- buurtvereniging/bewonerscommissie/buurtactiviteiten;
- buurt opgeknapt/aangepakt/beter onderhouden;
- betrokkenheid/sociale controle;
- beter onderhoud groen.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- De Ackerwijken kennen centraal gelegen voorzieningen voor dagelijkse verzorging: een grote- en kleine supermarkt en een apotheek.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er in meerdere (formele en informele) wijkaccommodaties en enkele horecavestigingen.
- Er is hier een aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- Voor sporten en bewegen zijn er een sportpark, sporthal, enkele verenigingen en een beweegroute. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk. Ook is er een Cruyff Court.
- Relatief veel wijkbewoners voelen zich vaak of soms onveilig: 25% versus 15% in geheel Nijmegen. Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
- Drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt.
- Donkere, slecht verlichte plaatsen in de buurt.
- De criminaliteit in de buurt.
- Het beeld vanuit de politieregistraties is een stuk gunstiger voor ’t Acker. Er worden relatief weinig auto-inbraken en fietsendiefstallen (incl. brom-/snorfietsen) gemeld. Er zijn enkele jaren geweest waar meer jeugdoverlast was dan gemiddeld (2015-2016). Maar nu ligt dit cijfer weer rond het gemiddelde van Nijmegen.
- Het aantal inwoners in ’t Acker was de afgelopen jaren redelijk stabiel, maar de demografische prognoses gaan uit van een terugloop van het aantal inwoners. Daarbij is de verwachting dat de wijk sterk zal vergrijzen en dat vooral het aantal 70+ers in de wijk zal toenemen.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- De zeven ‘Ackerbuurten’ hebben allen een eigen verkeersontsluiting en veel groen en water aan de randen. Aan het voormalige agrarische gebruik herinneren enige boerderijen. De St. Agnetenweg, Weteringweg en Broekstraat maken deel uit van een eeuwenoud stratenpatroon.
- Relatief honkvaste bevolking: verhoudingsgewijs laag aantal vestigers en vertrekkers jaarlijks (circa 9%, beeld 2017).
- Er wonen hier veel Nijmegenaren van niet-westerse afkomst. Ruim de helft van de inwoners (54%) vindt het samenleven van diverse etnische groepen goed gaan, bijna 8% geeft aan dat het hier niet goed gaat (in Nijmegen is dat 10% in 2019).
- Er zijn hier veel laagbouwwoningen (85% van het totaal in 2019).
- De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en voorzieningen voor jongeren is hier hoog.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- rotzooi, zwerfvuil;
- hoeveelheid parkeerplaatsen;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- onderhoud groen;
- hoeveelheid groen;
- tuinonderhoud;
- onderhoud wegen.
- Een duidelijke meerderheid van de inwoners vindt de buurt voldoende schoon (59%), maar een groep van 37% ziet problemen op dit vlak (in Nijmegen is dat 25% in 2019).
- Parkeeroverlast is volgens bewoners een aandachtspunt.
- De woningen liggen hier wat minder goed in de markt, tegelijkertijd zijn deze meer betaalbaar. De prijs ligt gemiddeld €17.000 lager, vergeleken met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De prijsvergelijking is modelmatig.
- De uitkeringsafhankelijkheid in ’t Acker is vergelijkbaar met het gemiddelde in Nijmegen: 7,3% van de 14-65-jarigen heeft een uitkering volgens de Participatiewet (Nijmegen: 6,7% in 2019). Ook is het aantal mensen wat een inkomen heeft tot 110% van het sociaal minimum ongeveer gelijk aan dat van Nijmegen gemiddeld (17,% versus 16,4%). Wel wonen er relatief veel laagopgeleiden 34,6% in 2017 versus 22,9% in Nijmegen. Ook kent de wijk relatief weinig inwoners uit de hoogste welstandsklasse.
- De Ackerwijken hebben te maken met instroom van kwetsbare huishoudens, zo’n 8% van de zich vestigende personen is sterk van maatschappelijke ondersteuning afhankelijk (beeld 2017). Er zijn een paar specifieke plekken in de wijk waar huizen staan voor deze roepen inwoners zo geven wijkprofessionals aan.
- Een hoog aandeel inwoners is niet content met de groenvoorzieningen in de woonomgeving. Ruim een kwart (27%) is hierover ontevreden of zeer ontevreden (Nijmegen: 15% ontevreden of zeer ontevreden). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Er wordt te weinig gesnoeid.
- Er ligt te veel rommel tussen het groen.
- Te veel lelijke bomen/struiken.
- Er wordt te veel, te kort gesnoeid.
- Hoewel een ruime meerderheid (70% in 2019) zich medeverantwoordelijk voelt voor de buurt is er hier een opvallend deel waarbij dat niet het geval is (20%, in Nijmegen voelt 13% zich niet verantwoordelijk voor de buurt). Wat minder bewoners dan gemiddeld zijn hier (naar eigen zeggen) actief voor de buurt; bijna 2 van de 10 geven dit aan (Nijmegen: ongeveer 3 van de 10 in 2019). Wijkprofessionals zien zelf wel enige verbetering in de bewonersparticipatie in de afgelopen jaren.