Malvert
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 6,9. Deze ruime voldoende (afgerond) is vergelijkbaar met het gemiddelde in stadsdeel Dukenburg (7,0) en duidelijk lager dan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt schommelt zowel in de lange termijn als in de korte termijn enigszins.
- Wijkmonitoring laat voor wat betreft de wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier al enige tijd als voldoende. In 2012 en eerder was het oordeel nog 'zwak'. In de zuidelijke hoeken van Malvert zijn aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Het grootste deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (49%). Zo’n 9% vindt de buurt vooruitgegaan, 24% zag vooral achteruitgang.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- onderhoud van wegen;
- verlichting verbeterd.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- mensen, buren;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- minder, slechtere winkels/voorzieningen;
- meer rotzooi en zwerfvuil.
- Bewoners voelen zich hier niet zo veilig. Relatief veel wijkbewoners voelen zich vaak of soms onveilig: 24% versus 15% in geheel Nijmegen. Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
- De criminaliteit in de buurt.
- Stille, afgelegen plaatsen in de buurt.
- Het veiligheidsbeeld vanuit de politiecijfers is voor Malvert relatief gunstig. Er worden in de wijk weinig fietsendiefstallen (incl. brom-/snorfietsen), vernieling en gevallen van jeugdoverlast gemeld. Opvallend is wel de hoge piek met auto-inbraken in het laatste jaar. Maar over het algemeen geven de politiecijfers een gunstiger veiligheidsbeeld dan in de beleving van inwoners van de wijk.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Malvert heeft gecentraliseerde voorzieningen voor dagelijkse verzorging: een grote en kleinere supermarkt en een winkel met dagelijkse producten.
- Een wijkaccommodatie en een paar horeca-vestigingen geven ontmoetingsmogelijkheden voor wijkbewoners.
- Het aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie blijft beperkt. Aan de noordzijde zijn er enkele voorzieningen, net als in het naastgelegen Meijhorst.
- Voor sporten en bewegen is een gymzaal aanwezig. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- In Malvert wonen relatief veel inwoners van 65+. Het aantal inwoners is redelijk stabiel in de afgelopen jaren. In de nabije toekomst is er mogelijk een groei van het aantal inwoners door geplande nieuwbouwprojecten. Daarnaast zal de wijk gaan vergrijzen en neemt vooral het aantal 80+ers toe.
- De herstructurering van het maisonnette-gebied heeft een duidelijk positieve impuls aan de wijk gegeven. Sindsdien is de wijk redelijk stabiel. Volgens wijkprofessionals is Malvert nu meer een wijk waar je langer wil blijven wonen, waar je kunt ‘wortelschieten’.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- In zijn algemeenheid zijn de Dukenburgse wijken ruim en groen van opzet, liggen in een aantrekkelijke omgeving en de woningen zijn er betaalbaar. De Dukenburger is trots op het open karakter van de wijken, de rust, het groen en de ruimte. De groene openbare ruimte met bomen, water en bosschages is aantrekkelijk. Al bij het ontwerp werd de recreatieve waarde van de omgeving als voordeel van de uitbreidingslocatie Dukenburg genoemd.
- Ook Malvert is ontworpen met groen, water en rust in het achterhoofd. Via een rondweg bereik je de woonstraten. Er is een afwisselende mix van laagbouw en etagebouw. In de wijk ligt een groot maisonnettecomplex dat een herstructurering heeft ondergaan.
- Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 51% (68% in Nijmegen, 2019). Maar er is hier ook een groep (16%) die niet aan de buurt is gehecht.
- De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen is hier hoog.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- rotzooi, zwerfvuil;
- winkels, voorzieningen;
- leefbaarheid;
- onderhoud groen;
- meer politie-inzet gewenst;
- hondenpoep;
- onderhoud wegen;
- problemen met mensen, buren;
- verkeersmaatregelen treffen.
- Bewoners merken veel bekladding van muren en gebouwen op.
- De sociale samenhang laat volgens bewoners te wensen over. Het elkaar kennen, met elkaar omgaan, de saamhorigheid en de mate waarin mensen zich thuis voelen bij anderen in de buurt worden lager beoordeeld dan elders (2019).
- Een behoorlijk deel van de inwoners is en blijft maatschappelijk kwetsbaar, maar weten toch redelijk goed hun boterham te verdienen: Er wonen relatief veel laagopgeleiden in de wijk (33,3% in 2017 versus 22,9% in Nijmegen). Ook kent de wijk relatief veel inwoners uit de laagste welstandsklasse. De uitkeringsafhankelijkheid is iets hoger dan gemiddeld: 9,3% van de 14-65-jarigen heeft een uitkering volgens de Participatiewet (Nijmegen: 6,7% in 2019). Het aantal mensen wat een inkomen heeft tot 110% van het sociaal minimum wijkt nauwelijks af van het Nijmeegse gemiddelde (18,2% versus 16,4%).
- De woningen liggen hier niet zo goed in de markt, tegelijkertijd zijn deze meer betaalbaar. Gemiddeld genomen ligt de prijs hier €21.000 lager, vergeleken met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De prijsvergelijking is modelmatig.