Aldenhof
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 6,9. Deze ruime voldoende (afgerond) is vergelijkbaar met het gemiddelde in stadsdeel Dukenburg (7,0) en duidelijk lager dan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt is in de lange termijn redelijk gelijkmatig, en de laatste jaren stabiel.
- Wijkmonitoring laat voor wat betreft de wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier al geruime tijd als zwak, met uitzondering van een positievere score in 2016. Het zuidelijk deel van Aldenhof is als aandachtsgebied met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een relatief hoog aandeel van 43% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar achteruitgegaan. Een vergelijkbare groep vond de wijk stabiel (43%), een kleiner deel zag vooral vooruitgang (11%).
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer rotzooi, zwerfvuil;
- overlast in het algemeen;
- lawaai;
- slechter onderhoud groen;
- onderhoud wegen.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- beter onderhoud groen;
- mensen, buren; (nieuw, aansluiting).
- Bewoners van Aldenhof zijn vooral aangewezen op de naastgelegen wijken voor voorzieningen. De wijk kent nauwelijks eigen voorzieningen voor bijvoorbeeld dagelijkse verzorging of voor sporten en bewegen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk. In de aangelegen wijken liggen grote supermarkten en enkele winkels met dagelijkse producten. Ook liggen er aan de rand van de wijk enkele grote (sport)parken.
- Bewoners voelen zich hier niet zo veilig. Relatief veel wijkbewoners voelen zich vaak of soms onveilig: 25% versus 15% in geheel Nijmegen. Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Donkere, slecht verlichte plaatsen in de buurt.
- Mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
- De criminaliteit in de buurt.
- Drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt.
- Stille, afgelegen plaatsen in de buurt.
- Er worden in de wijk weinig auto-inbraken, fietsendiefstallen (incl. brom-/snorfietsen) en gevallen van jeugdoverlast gemeld. De beleving van inwoners van de wijk lijkt hier niet zo goed aan te sluiten op de geregistreerde criminaliteit.
- Het aantal inwoners is de afgelopen jaren teruggelopen met meer dan 3%. Ook in de demografische prognose wordt een behoorlijke terugloop van het aantal inwoners verwacht. Daarnaast zal de wijk gaan vergrijzen en neemt vooral het aantal 80+ers toe.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- In zijn algemeenheid zijn de Dukenburgse wijken ruim en groen van opzet, liggen in een aantrekkelijke omgeving en de woningen zijn er betaalbaar. De Dukenburger is trots op het open karakter van de wijken, de rust, het groen en de ruimte. De groene openbare ruimte met bomen, water en bosschages is aantrekkelijk. Al bij het ontwerp werd de recreatieve waarde van de omgeving als voordeel van de uitbreidingslocatie Dukenburg genoemd.
- Aantrekkelijk in Aldenhof is de groene ruimte, zoals het centraal gelegen park en de eiken-en populierenranden. Ook de aanwezigheid van huis voor de kunsten De Lindenberg is een pluspunt. De wijk heeft een duidelijke ruimtelijke opzet met een hoofdweg en zijstraten met bouwblokken. Er zijn hier vooral grote laagbouwwoningen, maar ook maisonnettecomplexen en (midden)hoogbouwwoningen. Opvallend bij de entree van de wijk is een voormalig ketelhuis.
- Volgens wijkprofessionals is Aldenhof vooral een stille, rustige woonwijk. Dependance lindenberg heeft positieve invloed en geeft energie aan de wijk. Er worden activiteiten georganiseerd die ook mensen van buiten de wijk trekken.
- Een groot deel van de bewoners is tevreden over de parkeergelegenheid in de buurt.
- Er zijn hier veel laagbouwwoningen (66% van het totaal in 2019)
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- onderhoud groen;
- rotzooi, zwerfvuil;
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- hondenpoep;
- lawaai;
- onderhoud wegen;
- bus;
- gladde tegels, klinkers;
- politie-inzet;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie.
- De helft van de inwoners vindt de buurt voldoende schoon (50%), een verhoudingsgewijs grote groep van 48% ziet problemen op dit vlak (in Nijmegen is dat 25% in 2019).
- Bijna de helft van de inwoners vindt de wegen in de buurt hier goed onderhouden, maar een verhoudingsgewijs hoge 32% ziet op dit vlak problemen (Nijmegen 15% in 2019). Wel ervaren relatief veel inwoners overlast van te hard rijdend verkeer en van geluidsoverlast door verkeer. Over het openbaar vervoer in de buurt is meer dan de helft van de bewoners niet tevreden.
- Overlastsituaties komen hier wat vaker voor. Zo'n 16% van de inwoners geeft aan dat overlast van groepen jongeren vaak voorkomt (Nijmegen 10% in 2019). Van de inwoners geeft 14% aan dat overlast van omwonenden vaak voorkomt (Nijmegen 8% in 2019). Ook wordt er op 23% van de adressen wordt vaak geluidoverlast ervaren (Nijmegen: 16%). Vooral van bromfietsen, scooters of motoren, buren of mensen in de buurt, wegverkeer en blaffende honden.
- De tevredenheid over plekken om elkaar te ontmoeten, voorzieningen voor jongeren en mogelijkheden voor sporten en bewegen blijft hier verhoudingsgewijs achter. Wel blijft een grote meerderheid (63%) tevreden over bewegingsmogelijkheden in de wijk.
- Een deel van de bevolking is economisch kwetsbaar door een laag inkomen en/of uitkeringsafhankelijkheid:
- 27% van de huishoudens heeft een inkomen tot 110% sociaal minimum (Nijmegen: 16,4% in 2017), dit aandeel huishoudens is duidelijk toegenomen.
- Ongeveer 12% van de 14-65-jarigen ontvangt een Participatiewet-uitkering (Nijmegen 6,7% in 2019).
- De wijk kent niet veel hoger opgeleide inwoners en inwoners uit de hoogste welstandsklasse.
- De woningen liggen hier wat minder goed in de markt, maar tegelijkertijd zijn deze wel betaalbaar. De prijs ligt gemiddeld €19.000 lager, vergeleken met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De prijsvergelijking is modelmatig.
- Aldenhof heeft te maken met instroom van kwetsbare huishoudens, zo’n 11% van de zich vestigende personen is sterk van maatschappelijke ondersteuning afhankelijk (beeld 2017).
- Vooral in het maisonnette gebied is er sprake van een snelle doorstroming van bewoners.
- Er zijn relatief weinig bewonersinitiatieven in de wijk.