Weezenhof
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,8. Deze goede waardering is duidelijk hoger dan het gemiddelde in stadsdeel Dukenburg (7,0) en wat hoger dan het gemiddelde in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt is in de lange termijn redelijk gelijkmatig, en de laatste jaren stabiel.
- Wijkmonitoring laat voor wat betreft de wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier al geruime tijd als ruim voldoende. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een relatief hoog aandeel van 41% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar achteruitgegaan. De grootste groep vond de wijk stabiel (50%), een kleiner deel zag vooral vooruitgang (4%).
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- minder of slechtere winkels, voorzieningen;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn er volgens bewoners vooral rond buurtvereniging, bewonerscommissie en buurtactiviteiten.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Weezenhof heeft centraal gelegen voorzieningen voor dagelijkse verzorging: een grote supermarkt en een winkel met dagelijkse producten.
- Behoudens wat (bij elkaar gelegen) horeca kent de wijk geen voorzieningen voor ontmoeting.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- In de vorm van een gymzaal en sportvereniging zijn er enkele sportvoorzieningen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Er spelen relatief weinig onveiligheidsgevoelens. Zo'n 7% van de inwoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving (Nijmegen 15%). Ook worden er in de wijk in het algemeen weinig inbraak, diefstal of overlast incidenten geregistreerd. Wel waren er recent een relatief hoog aantal auto-inbraken.
- Weezenhof kent een redelijk stabiel inwonersaantal, ook naar de toekomst toe is de verwachting. Wel is een groot deel van de inwoners 65+ (hoogst percentage in Nijmegen). En zal vooral de bevolkingsgroep 80+ toenemen in de toekomst volgens de demografische prognoses.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- In zijn algemeenheid zijn de Dukenburgse wijken ruim en groen van opzet, liggen in een aantrekkelijke omgeving en de woningen zijn er betaalbaar. De Dukenburger is trots op het open karakter van de wijken, de rust, het groen en de ruimte. De groene openbare ruimte met bomen, water en bosschages is aantrekkelijk. Al bij het ontwerp werd de recreatieve waarde van de omgeving als voordeel van de uitbreidingslocatie Dukenburg genoemd.
- Weezenhof is een hooggewaardeerde woonwijk, ruim opgezet en met een grote diversiteit aan woningen. De wijk kent een mooie landschappelijke overgang van woningen en openbaar groen naar de natuur in de stadsrand. In het centrale groengebied liggen bijzondere 'sterflats'. De wijk heeft een winkelcentrum (een brand verwoestte begin 2017 ongeveer de helft van het complex) en diverse maatschappelijke voorzieningen. Tussen de soms doodlopende straten liggen grote groenstroken met waterpartijen. De wijk grenst aan het natuurgebied Vogelenzang.
- Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 81% (68% in Nijmegen, 2019).
- Relatief honkvaste bevolking: verhoudingsgewijs laag aantal vestigers en vertrekkers jaarlijks (circa 9% á 10%, beeld 2017).
- Wijkbewoners zijn content met het groen in hun woonomgeving. Bijna 89% is tevreden of zeer tevreden over groenvoorzieningen in de buurt (Nijmegen 68%).
- De sociale samenhang is hier volgens bewoners sterk. Het elkaar kennen, met elkaar omgaan, de saamhorigheid en de mate waarin mensen zich thuis voelen bij anderen in de buurt worden duidelijk hoger beoordeeld dan elders (2019). Ook wijkprofessionals geven aan dat er duidelijk een gemeenschapsgevoel in de wijk is. Er zijn verschillende initiatieven vanuit bewoners en het platform Weezenhof. O.a. het opzetten van een tijdelijke ontmoetingsplaats ‘het huis van Weezenhof’, moestuinen. Ook rondom specifieke bouwprojecten zijn bewoners erg betrokken. Zoals de mogelijke plaatsing van windmolens net over de gemeentegrens en de vestiging van ‘Skaeve Huse’.
- Jongerenoverlast speelt hier niet zo sterk. Ruim 60% ervaart (bijna) nooit overlast (Nijmegen 52% nooit overlast in 2019). Een grote groep (bijna 70%) ervaart (bijna) nooit overlast van omwonenden (2019).
- Weezenhof kent relatief veel maatschappelijk sterke inwoners. Er zijn weinig huishoudens met een laag inkomen (6,3% huishoudens tot 110% sociaal minimum, Nijmegen: 16,4% in 2017). Een verhoudingsgewijs laag aandeel uitkeringen: 2,5% van de 14-65-jarigen, Nijmegen 6,7% (2019, Participatiewet).
- Er staan veel laagbouwwoningen in Weezenhof (74% van het totaal in 2019). De woningprijzen in deze wijk zijn vergelijkbaar met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen, waar de woningen in andere wijken in Dukenburg vooral goedkoper zijn. Factoren als het imago van de wijk of afstand tot het centrum spelen daarin een rol. De prijsvergelijking is modelmatig.
- Een groot deel van de bewoners is tevreden over de parkeergelegenheid in de buurt.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- winkels, voorzieningen;
- kwaliteit, omvang renovatie;
- onderhoud wegen.
- De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en over voorzieningen voor jongeren is hier laag. Een grote meerderheid is wel tevreden over voorzieningen voor kinderen in de wijk of buurt. Ook wijkprofessionals geven aan dat het gebrek aan ontwikkelingen op de locatie van het na brand verwoeste winkelcentrum veel bewoners een doorn in het oog is.