Biezen
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,6. Deze waardering tussen ruim voldoende en goed is wat hoger dan het gemiddelde in stadsdeel Nijmegen-Oud-West (7,3) en gelijk aan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt is zowel in de lange - als in de korte termijn gestegen.
- Woon- en leefklimaat ontwikkelen zich de laatste jaren gunstig: een positieve wijkontwikkeling. De waardering voor de woonbuurt stijgt, veel bewoners zien de buurt zich positief ontwikkelen. Ook neemt de waarde van woningen toe en wordt de leefbaarheid gunstiger beoordeeld.
- Biezen is volgens wijkprofessionals vooral door de lopende herstructurering aantrekkelijk om te wonen. Ligging nabij het centrum en het woningaanbod is door nieuwbouw, vooral appartementen en duurdere koopwoningen, divers geworden. Ook lijkt er milieuwinst behaald, met de grote bedrijfsverplaatsingen en -beëindigingen. Geluidsoverlast en stank van Honig, Slachthuis, palingkwekerij en garages zijn verdwenen of verminderd, ten gunste van het leefklimaat.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid sinds 2014 al ruim voldoende. Daarvoor was het voldoende. Er zijn aan de uiterste westkant van de wijk 2 aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- De marktwaarde van woningen is sterk toegenomen, wat erop duidt dat de woningmarktpositie is verbeterd. De woningprijzen in deze wijk zijn vergelijkbaar met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Factoren als het imago van de wijk of afstand tot het centrum spelen daarin een rol. De prijsvergelijking is modelmatig.
- Een relatief hoog aandeel van 29% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar vooruitgegaan. Een kleiner deel zag vooral achteruitgang (17%).
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- nieuwbouw;
- mensen, buren; (nieuw, aansluiting);
- meer of betere winkels, voorzieningen;
- meer groen;
- verkeersveiligheid verbeterd;
- meer of betere uitgaansmogelijkheden.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- verkeersveiligheid verslechterd/druk verkeer;
- lawaai;
- meer rotzooi, zwerfvuil;
- meer drugsoverlast, junks, dealers.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Biezen kent diverse voorzieningen voor dagelijkse verzorging: een grote supermarkt, apotheek, aanbod drogisterij/uiterlijke verzorging en enkele winkels met dagelijks aanbod;
- De wijk kent met een behoorlijk gespreid horeca-aanbod en een wijkaccommodatie allerlei ontmoetingsmogelijkheden. Nijmegen-Centrum is (zeer) nabij;
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie;
- Voorzieningen voor sporten en bewegen zijn een sportzaal, enkele sportverenigingen en fitness. Net buiten de wijk liggen aan de stadsranden grotere sportparken. Ook is er een beweegroute in Biezen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Relatief veel wijkbewoners voelen zich soms of vaak onveilig: 25% versus 15% in geheel Nijmegen. Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
- Drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt.
- Donkere, slecht verlichte plaatsen in de buurt.
- De criminaliteit in de buurt.
- Dronken mensen in de buurt.
- Berichten in de media over de buurt.
- Zwervers in de buurt.
- In de politiecijfers valt het verhoudingsgewijs hoge aantal vernielingen al een aantal jaren op.
- Het bevolkingsaantal is de afgelopen 6 jaar duidelijk toegenomen (tussen +10% en +20%), vooral als gevolg van nieuwbouw van woningen. De bevolkingstoename in Nijmegen-Oud-West leidt vooral tot meer 30-ers en kinderen. Daarnaast neemt het aantal ouderen toe, ook door het ouder worden van de nu al aanwezige bewoners (+30% - +35% naar 2030).
- Wijkprofessionals zien inmiddels alle lagen van de bevolking in Biezen. Er zijn delen of straten waar er meer een ‘volkse’ sfeer is en er zijn delen waar er duidelijk andere bewoners zijn ingestroomd. Een deel van de nieuw-vestigers tussen huurwoningen is weer verhuisd. Volgens wijkprofessionals soms vanwege botsende leefstijlen met de omgeving.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Biezen heeft zich ontwikkeld tot een hoog gewaardeerd woon- en werkgebied. Woon- en leefklimaat ontwikkelen zich de laatste jaren gunstig. De waardering voor de woonbuurt stijgt, veel bewoners zien de buurt zich positief ontwikkelen. De marktwaarde van woningen neemt toe, leefbaarheid wordt gunstiger beoordeeld. In de loop van de jaren zijn in de wijk herstructureringen doorgevoerd. Aan de westzijde is Park West gerealiseerd. Het gebied tussen Biezen en de Waal(haven) kende vooral bedrijvigheid, en is in herontwikkeling tot woongebied met diverse voorzieningen.
- Appartementen en ook laagbouwwoningen hebben hier inmiddels naar verhouding een hoge vastgoedwaarde. Er zijn in Biezen veel etagewoningen (58% van het totaal in 2019); de wijk kent qua leeftijdsopbouw veel middengroepen: 25-49 jarigen.
- In Oud West is een mix van bewoners aan het ontstaan. Dat is een kans op een ander, kansrijker sociaal klimaat in deze wijken. Het Westerpark wordt door de gehele wijk gebruikt, oude en nieuwe bewoners. Het is een plaats waar oude en nieuwe bewoners mengen met elkaar.
- Het herstructureren van kleinere gebiedjes of delen van straten lijkt goed uit te pakken voor de vermenging van oude en nieuwe bewoners. Zo hebben nieuwe en oude bewoners in de Kanaalstraat volgens wijkprofessionals goed contact met elkaar.
- Er zijn wijkdelen waar bewoners elkaar in opvallende mate helpen. Dan vormt de buurt in de ogen van betrokken professionals een echt sociaal vangnet.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- rotzooi, zwerfvuil;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- overlast van (hang)jongeren;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- parkeren.
- In de openbare ruimte zijn vernielingen en de groenvoorzieningen specifieke aandachtspunten. Vernielingen zijn volgens bewoners een probleem. Ruim 17% vindt dat er veel wordt vernield in de buurt (Nijmegen: 8% in 2019). Een hoog aandeel inwoners is niet content met de groenvoorzieningen in de woonomgeving. Ruim een kwart (26%) is hierover ontevreden of zeer ontevreden (Nijmegen: 15% ontevreden of zeer ontevreden). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Te weinig groen.
- Er ligt te veel rommel tussen het groen.
- Te weinig soorten bomen/struiken.
- Te veel lelijke bomen/struiken.
- Mobiliteit blijft voor wijkprofessionals en bewoners een issue, vooral de grote verkeersstromen over de Weurtseweg zijn een bedreiging voor het woonklimaat. Nieuw ingestroomde kopers blijven dit agenderen. De parkeerdruk is hoog. Door de ligging vlakbij het centrum, het gratis parkeren in de wijk en de toevoeging van meer woningen op hetzelfde grondgebied is de parkeerdruk de afgelopen jaren toegenomen.
- Aandachtspunt is de sociale verbinding tussen nieuwe bewoners van Handelskade en Batavia met de overige wijk, zo is door wijkprofessionals aangegeven. Er lijkt weinig natuurlijke connectie te zijn. Ouders uit de Waalfront-nieuwbouw (vooral Batavia) kiezen vaak een school buiten de wijk. Ze zoeken scholen met gelijkgestemde kinderen.
- De Weurtseweg is volgens wijkprofessionals een soort scheiding geworden tussen arm en rijk in de wijk. De nieuwbouw aan de noordkant is vooral voor vermogende of hoogopgeleide tweeverdieners bereikbaar. Aan de zuidkant staan sociale huurwoningen waar soms armoede heerst. Inmiddels zijn er behoorlijke groepen met een hoge(re) sociaaleconomische status aanwezig in Biezen. Zaken als opleidingsniveau, of uitkeringsafhankelijkheid zijn niet langer opvallend. Maar, een deel van de bevolking is economisch kwetsbaar: 22% van de huishoudens heeft een inkomen tot 110% sociaal minimum (Nijmegen: 16,4% in 2017). Ook zijn er volgens wijkprofessionals relatief veel bewoners met gezondheidsproblemen, veroorzaakt door een ongezonde levensstijl en weinig bewegen. Ook armoede blijft aanwezig. Er zijn delen van Biezen waar bewoners volgens hen blijvend zorg nodig hebben. Vooral aan de westkant van de wijk, tegen het Westerpark aan. De problematiek van de oorspronkelijke bewoners, en van bepaalde nieuwkomers, is blijvend aanwezig.
- Bij de sloop en nieuwbouw is ongeveer 25% de bewoners teruggekeerd naar een nieuwe woning op de oude plek. Daardoor kunnen sociale netwerken en vangnetten voor bewoners die deze nodig hebben verdwijnen.