Grootstal
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,5. Deze waardering tussen ruim voldoende en goed is vergelijkbaar met de gemiddelden in stadsdeel Nijmegen-Zuid (7,5) en in Nijmegen (7,6).
- Wijkmonitoring laat voor wat betreft de wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier sinds 2016 als goed. Daarvoor was deze ruim voldoende. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018). Wijkprofessionals zien hier geen leefbaarheidsproblemen op straat, beschrijven een rustige buurt met weinig overlast van bijvoorbeeld jeugd of lawaai.
- Het grootste deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (53%). Wijkprofessionals delen deze mening, noemen het een stabiele, weinig dynamische wijk. De afgelopen 10 jaar is ongeveer de helft van de sociale huurwoningen gemuteerd, vooral door uitstroom van ouderen. Zo’n 19% van de bewoners vindt de buurt het afgelopen jaar vooruitgegaan, 23% zag vooral achteruitgang.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- verbeteringen, onderhoud van wegen;
- mensen, buren; (nieuw, aansluiting);
- beter onderhoud groen;
- groenvoorziening (diverse verbeteringen);
- meer betrokkenheid, sociale controle.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- verslechtering verhardingen;
- meer rotzooi, zwerfvuil;
- minder, slechter tuinonderhoud;
- mensen, buren;
- minder betrokkenheid, sociale controle.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Er zijn diverse voorzieningen voor dagelijkse verzorging in de wijk: een grote supermarkt en enkele winkels voor dagelijkse producten en drogisterijartikelen/uiterlijke verzorging.
- Een wijkaccommodatie en een paar horeca-vestigingen geven ontmoetingsmogelijkheden voor wijkbewoners.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen (in mindere mate) en fysiotherapie;
- Een gymzaal, sportverenigingen en fitness vormen het aanbod voor sporten en bewegen. Ook zijn er in nabij gelegen wijken diverse mogelijkheden, en is Park Brakkenstein en het buitengebied van Heumensoord nabij. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Zo'n 13% van de wijkbewoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is vergelijkbaar met Nijmegen als geheel (15%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd is de aanwezigheid van mensen in de buurt die vanwege hun gedrag niet vertrouwd worden. Grootstal toont verder gunstige veiligheidscijfers. Voorvallen als fietsendiefstal (incl. brom-/snorfietsen), bedreiging/mishandeling of jeugdoverlast komen in de politiecijfers relatief weinig voor.
- Grootstal kent een wat oudere bevolking, met relatief veel 50-ers en 65+ers. Demografische prognoses gaan uit van terugloop van het aantal 40-ers en 50-ers. In de al behoorlijk vergrijsde wijk wordt een lichte toename van ouderen verwacht naar 2030.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Deze gewaardeerde woonwijk heeft een ruim aanbod aan goedkope en middeldure huurwoningen, in laagbouw en etagebouw. Er is hier veel stedenbouwkundige afwisseling, ook vanwege de hoogteverschillen. In Grootstal zien we diverse oude verbindingen zoals de Grootstalselaan, de St. Jacobslaan en de Van Peltlaan. In het noordwestelijk deel van de wijk liggen verschillende bedrijven. In het zuidelijk deel is begin negentiger jaren het nieuwbouwplan Klein Grootstal gerealiseerd.
- Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de buurt: 69% (68% in Nijmegen, 2019). Maar er is hier ook een duidelijke groep (8%) die niet aan de buurt is gehecht.
- Een opvallend ruime meerderheid (90% in 2019) voelt zich medeverantwoordelijk voor de buurt (Nijmegen 77%).
- Een groot deel van de bewoners is tevreden over openbaar vervoer in de buurt.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- verkeersmaatregelen treffen;
- rotzooi, zwerfvuil;
- onderhoud wegen;
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- onderhoud groen.
- De woningen liggen hier wat minder goed in de markt, tegelijkertijd zijn deze wat beter betaalbaar. De prijs ligt gemiddeld €14.000 lager dan soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De prijsvergelijking is modelmatig bepaald.
- In de sfeer van voorzieningen en openbare ruimte zijn er attentiepunten. De tevredenheid over plekken om elkaar te ontmoeten blijft hier wat achter. Een wijkaccommodatie en een paar horeca-vestigingen geven ontmoetingsmogelijkheden voor wijkbewoners. Desalniettemin missen wijkprofessionals bijvoorbeeld horeca geschikt voor onderlinge ontmoeting van allerlei maatschappelijke groepen of specifieke voorzieningen voor jongeren of ouderen. Meer dan de helft van de inwoners vindt de wegen in de buurt hier goed onderhouden, maar een verhoudingsgewijs hoge 32% ziet op dit vlak problemen (Nijmegen 15% in 2019).
- Grootstal kent veel laagopgeleiden, 35% in 2017 versus 23% in Nijmegen. Het aandeel huishoudens met een laag inkomen (18,5% in 2017) ligt iets boven het gemiddelde (Nijmegen: 16,4%). Uitkeringsafhankelijkheid en sociaaleconomische status van inwoners zijn niet opvallend.
- Er wonen hier veel Nijmegenaren van niet-westerse afkomst. Ruim een derde van de inwoners (37%) vindt het samenleven van diverse etnische groepen goed gaan, 22% geeft aan dat hier niet goed gaat (in Nijmegen is dat 10% in 2019). Volgens wijkprofessionals leven (kinderen met) verschillende culturele achtergronden hier vaak langs elkaar heen. En is er een bepaalde mate van segregatie zichtbaar, een gescheiden leven in dezelfde straat. Allochtonen willen graag wel contact, maar vinden het lastig een ingang te vinden.
- Wijkprofessionals hebben hier veel te maken met achter de voordeurproblemen en gezinsproblematiek. Er zijn veel laagbetaalde werkenden, die net buiten allerlei ondersteuningsregelingen vallen. Er is ook een duidelijke groep verborgen kwetsbaren, mogelijk zorgmijders.
- Bewoners zijn hier vaak ‘op zichzelf’, er lijkt volgens wijkprofessionals weinig onderlinge ontmoeting te zijn. Het is erg rustig op straat. Buurtinitiatieven sneuvelen vaak, het is moeilijk aan vrijwilligers te komen. Er is een kleine, trouwe groep vrijwilligers die veel doet. Het besloten karakter maakt het voor nieuwe bewoners lastig om aansluiting te vinden. Voor nieuwkomers (bijvoorbeeld zich in de wijk vestigende statushouders) vormt deze sociale structuur een risico.