Ressen
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,6. Deze waardering tussen ruim voldoende en goed is wat lager dan het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Noord (7,9) en gelijk aan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,6).
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier sinds 2018 als uitstekend.
- Een relatief hoog aandeel van 64% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar vooruitgegaan. Een kleiner deel zag vooral achteruitgang (4%).
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- Meer groen;
- Onderhoud van wegen;
- Groenvoorziening (diverse verbeteringen);
- Meer/betere voorzieningen voor kinderen;
- Meer/betere scholen.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral een verslechterde verkeersveiligheid en toename van druk verkeer.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich (momenteel) door:
- Ressen kent geen eigen voorzieningen voor dagelijkse verzorging. In de aangelegen wijken liggen een grote - en middelgrote supermarkt en enkele andere winkels;
- Er zijn geen ontmoetingsmogelijkheden in de zin van wijkaccommodatie of horeca. In Oosterhout en Lent zijn er wijkvoorzieningen;
- Er is (nog) nauwelijks aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie. Deze zijn wel aanwezig in het naastgelegen Oosterhout of Lent;
- Er zijn binnen de wijk geen eigen voorzieningen voor sporten en bewegen. In de aanliggende wijken zijn er wel bijvoorbeeld sportparken, sportzalen en verenigingen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Ressen geeft in het algemeen een gunstig veiligheidsbeeld. Zowel in de beleving bij bewoners als in de politiecijfers. Naar verhouding zijn er de afgelopen jaren weinig voorvallen geregistreerd en bewoners voelen zich veilig. Zo'n 2% van de wijkbewoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving (Nijmegen 15%).
- Forse instroom van nieuwe bewoners, veel verhuisbewegingen naar de wijk toe. In de komende jaren zal het inwonersaantal alleen maar toenemen door de geplande nieuwbouw. De wijk kent vooral een instroom van gezinnen met kinderen.
- Wijk is in aanbouw zo geven wijkprofessionals aan. Nu woont men vooral in de buurt ‘Grote Boel’, maar ook ‘Zuiderveld‘ is in ontwikkeling. Deze bebouwing ligt vooral in het zuidelijk deel van de wijk. In het noordelijk deel van de wijk zijn vooral (industriële) bedrijven gevestigd.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Dit is een (nu al) hooggewaardeerde woonwijk die zich ontwikkelt vanuit het toenmalige buurtschap Ressen. De nieuwbouwbuurten Grote Boel en Zuiderveld worden in het zuidelijk deel van het gebied gerealiseerd. De al lang bestaande Griftdijk en de Oosterhoutse plas en de zogenaamde wadi’s (bedoeld voor opvang van regenwater) zijn opvallende kenmerken. Ze staan in verbinding met watersingels, die het water afvoeren naar natuurgebied De Waaijer.
- De meeste nieuwe bewoners van de wijk zijn ook de eerste bewoners van de buurten waar in zij wonen. De instromende bewoners lijken maatschappelijk sterk, slechts een gering aandeel is aangewezen op ondersteuningsregelingen:
- Veel hoogopgeleiden (51,1% in 2017, versus 41,7% in Nijmegen)
- Veel mensen in de hoogste welstandsklasse;
- Een verhoudingsgewijs laag aandeel uitkeringen: 2,5% van de 14-65-jarigen, Nijmegen 6,7% (2019, Participatiewet).
- Een zeer ruime meerderheid (86% in 2019) voelt zich medeverantwoordelijk voor de buurt (Nijmegen 77%).
- Jongerenoverlast speelt hier niet zo sterk. Ruim 75% ervaart (bijna) nooit overlast (Nijmegen 52% nooit overlast in 2019).
- Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (94% in 2019).
- Een groot deel van de bewoners is tevreden over de parkeergelegenheid in de buurt.
- De waarde van woningen is hier verhoudingsgewijs hoog, wat duidt op een boven gemiddelde woningmarktpositie. De woningvoorraad bestaat bijna helemaal uit laagbouwwoningen (98% van het totaal in 2019).
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- Winkels/voorzieningen;
- Verkeersveiligheid/druk verkeer;
- Hoeveelheid groen;
- Verkeersmaatregelen treffen;
- Voorzieningen voor kinderen;
- Bereikbaarheid /doorstroming verkeer/files;
- Rotzooi/zwerfvuil;
- Onderhoud wegen;
- Parkeeroverlast.
- Een hoog aandeel inwoners is niet tevreden met de groenvoorzieningen in de woonomgeving. Bijna 24% is hierover ontevreden of zeer ontevreden (Nijmegen: 15% ontevreden of zeer ontevreden). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Te weinig soorten bomen/struiken;
- Te weinig groen;
- Er ligt te veel rommel tussen het groen.
- De tevredenheid over voorzieningen blijft achter. Bewoners zijn verhoudingsgewijs kritisch over voorzieningen voor dagelijkse boodschappen, mogelijkheden voor sporten en bewegen, plekken om elkaar te ontmoeten en voorzieningen voor jongeren of kinderen. Wijkprofessionals beamen dit. Ressen is een wijk die snel aan het groeien is. Er zijn veel bouwactiviteiten, maar nog weinig voorzieningen. Dit zorgt voor dat de eerste bewoners zich niet direct aan de wijk kunnen binden, voor bijvoorbeeld boodschappen moeten ze buiten de wijk zijn.
- Relatief veel inwoners ervaren overlast van te hard rijdend verkeer.
- Bijna een derde deel van de bewoners is niet tevreden over openbaar vervoer in de buurt.