Heseveld
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,3. Deze ruime voldoende is gelijk aan het gemiddelde in stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West (7,3) en wat lager dan gemiddeld in Nijmegen (7,6). Dit rapportcijfer voor de buurt blijft in zowel de lange - als in de korte termijn stabiel.
- Wijkmonitoring laat voor wat betreft de wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier sinds 2014 als ruim voldoende. Daarvoor was het voldoende. Er is in het westelijk deel van de wijk een aandachtsgebied met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (66%). Volgens wijkprofessionals is de leefbaarheidssituatie sinds 2000 duidelijk verbeterd in Heseveld. Jongerenoverlast speelt bijvoorbeeld veel minder. Dat heeft ook gunstige effecten op beeldvorming en imago.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer groen;
- verbeteringen aan de infrastructuur;
- betrokkenheid, sociale controle;
- renovaties;
- mensen, buren; (nieuw, aansluiting);
- groenvoorziening (diverse verbeteringen).
- Vooral een nieuwe inrichting voor het Daniëlsplein springt in het oog, met een duidelijke vergroening als resultaat.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer rotzooi, zwerfvuil;
- verkeersveiligheid verslechterd, druk verkeer;
- minder schoon of netjes;
- lawaai;
- onderhoud wegen;
- slechter onderhoud groen.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Heseveld kent een kleine - en middelgrote supermarkt. Naast een apotheek zijn er ook enkele winkels voor dagelijkse producten.
- De wijk kent met enkele horecavestigingen en een wijkaccommodatie meerdere ontmoetingsmogelijkheden.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie;
- Voorzieningen voor sporten en bewegen liggen aan de wijkranden of net buiten Heseveld. Zwembad, sportparken, gymzaal, sporthal en diverse sportverenigingen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, vooral in het noordelijk deel van de wijk. Er is ook een wijkspeeltuin hier.
- Wat meer wijkbewoners dan gemiddeld voelen zich soms of vaak onveilig: 19% versus 15% in geheel Nijmegen. Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
- De criminaliteit in de buurt.
- Berichten in de media over de buurt.
- Groepen jongeren op straat in de buurt.
- Heseveld kent aandachtspunten in het veelvuldig voorkomen van woninginbraken (incl. inbraak in schuur, garage) en (toenemend) auto-inbraken (politiecijfers).
- Het aantal inwoners was hier de afgelopen jaren stabiel. Demografische prognoses gaan uit van een terugloop van het aantal 40-ers en 50-ers. Er wordt verder een lichte toename van 80+ers verwacht.
- Verkamering speelt een zekere rol, in 2019 heeft ruim 2% van de adressen hiervoor een vergunning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Heseveld is heel gestructureerd opgezet in een rationele verkaveling en duidelijke hoofdopzet in een assenkruis van hoofdwegen (Molenweg-Paul Krügerstraat en Daniëlsweg). Centraal liggen het Daniëlsplein met aangrenzend de voorzieningen aan de Molenweg, en niet ver daar vandaan de parochiekerk en andere wijkvoorzieningen. Ten zuiden van de Graafseweg bevinden zich drie afgescheiden deelgebieden rond Oude Graafseweg, Paddepoelseweg en Muntmeesterlaan.
- In de sfeer van voorzieningen en openbare ruimte zijn er sterke punten:
- De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen is hier hoog.
- Een groot deel van de bewoners is tevreden over de parkeergelegenheid en over openbaar vervoer in de buurt;
- Wijkprofessionals wijzen op de aanwezigheid van parken, divers wijkgroen en een zwembad.
- Ook tonen bewoners veel betrokkenheid bij hun woonomgeving. Een zeer ruime meerderheid (84% in 2019) voelt zich medeverantwoordelijk voor de buurt (Nijmegen 77%).
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- rotzooi, zwerfvuil;
- onderhoud wegen;
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- hondenpoep;
- winkels, voorzieningen;
- lawaai.
- De marktwaarde van woningen is hier wat lager, de woningmarktpositie is beneden gemiddeld. De woningen liggen wat minder goed in de markt, maar zijn tegelijkertijd relatief betaalbaar. De prijs ligt gemiddeld €9.000 lager dan soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. Deze prijsvergelijking is modelmatig. Volgens wijkprofessionals is het (minder gunstige) imago elders in Nijmegen niet conform de werkelijkheid. De beeldvorming is verkeerd, diverse media-uitingen helpen hier niet bij.
- Rond netheid van openbare ruimte en verkeerszaken zijn er aandachtspunten: Bijna de helft van de inwoners vindt de wegen in de buurt hier goed onderhouden, maar een verhoudingsgewijs hoge 38% ziet op dit vlak problemen (Nijmegen 15% in 2019). Een duidelijke meerderheid van de inwoners vindt de buurt voldoende schoon (62%), maar een groep van 36% ziet problemen op dit vlak (in Nijmegen is dat 25% in 2019). Te hard rijdend verkeer is volgens bewoners een aandachtspunt.
- Een behoorlijk aandeel van de inwoners heeft een laag inkomen: 21% huishoudens tot 110% sociaal minimum. Zaken als opleidingsniveau, sociaaleconomische status of uitkeringsafhankelijkheid zijn niet opvallend.
- Heseveld heeft te maken met een instroom van kwetsbare huishoudens, een kleine 8% van de zich vestigende personen is sterk van maatschappelijke ondersteuning afhankelijk (beeld 2017).
- De afstand tussen buurtbewoners is volgens wijkprofessionals (figuurlijk) vaak groot. Zeker in vergelijking met andere wijken. Men trekt zich als het ware terug, de eigen kracht lijkt laag. Het is dan ook moeilijk om mensen te mobiliseren voor buurtgerichte maatregelen, of om groepen nader tot elkaar te laten komen. Ook is er een zekere kloof tussen (sommige) ouderen en (sommige) jongeren. Wijkprofessionals nemen waar dat de houding van (bepaalde) ouderen naar jongeren toe regelmatig star en afhoudend is. Aan de andere kant glijden jongeren hier gemakkelijk(er) af richting criminele activiteiten.
- De huidige winkelstrip aan de Molenweg heeft volgens wijkprofessionals geen duidelijke betekenis of meerwaarde voor de wijk. Het is daarbij moeilijk om ondernemers te betrekken bij maatschappelijke zaken.