Wolfskuil
Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 6,9. Deze ruime voldoende is lager dan het gemiddelde in stadsdeel Nijmegen-Oud-West (7,3) en duidelijk lager dan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt steeg in de lange termijn, en is de laatste jaren aan het schommelen.
- Woon- en leefklimaat ontwikkelen zich de laatste jaren gunstig: een positieve wijkontwikkeling. De waardering voor de woonbuurt stijgt al langere tijd, veel bewoners zien de buurt zich positief ontwikkelen. De waarde van woningen neemt toe, leefbaarheid en veiligheid worden gunstiger beoordeeld.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid sinds 2012 als ruim voldoende. Daarvoor was het voldoende, maar in 2002 nog zwak. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een relatief hoog aandeel van 36% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar vooruitgegaan. Een kleiner deel zag vooral achteruitgang (11%). De marktwaarde van woningen is in de wijk sterk toegenomen, wat erop duidt dat de woningmarktpositie is verbeterd. De woningprijzen in deze wijk zijn inmiddels vergelijkbaar met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen (modelmatige prijsvergelijking).
- Wolfskuil is volgens wijkprofessionals door de herstructurering aantrekkelijk om te wonen. Ligging dichtbij het centrum, woningen staan op dit moment nooit lang te koop. De wijk kent qua leeftijdsopbouw veel middengroepen: 25-49 jarigen. Ook is een herstructurering in de Rozenbuurt afgerond. Woningen en openbare ruimte zijn verbeterd. Mogelijk is dit een impuls voor dit gebied. Wijkprofessionals geven aan dat de woningmarkt in de Wolfskuil voor de doelgroep 20 tot 40-jarigen een goed imago heeft, met relatief betaalbare woningen. Ook de oudbouw is voor hen interessant, vooral 30er jaren woningen en ouder.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- nieuwbouw;
- mensen, buren (nieuw, aansluiting);
- meer of betere winkels en voorzieningen;
- verbeteringen aan de infrastructuur.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer rotzooi, zwerfvuil;
- verkeersveiligheid verslechterd, druk verkeer;
- meer drugsoverlast, junks, dealers;
- uiterlijk gaat achteruit, verpaupering, slecht onderhoud;
- minder of te weinig parkeerplaatsen;
- meer parkeeroverlast.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Wolfskuil profiteert van het aanbod voor dagelijkse verzorging in de naastgelegen wijken Biezen en Hees. Zelf kent de wijk enkele verkooppunten voor dagelijkse producten en een kleine supermarkt.
- Diverse horecavoorzieningen en wijkaccommodaties geven ontmoetingsmogelijkheden aan bewoners. Nijmegen-Centrum is nabij.
- Er is hier een wat beperkter aanbod aan huisartsen of tandartsen.
- Binnen Wolfskuil ligt een beweegroute, ook zijn er enkele sportverenigingen. In de omringende wijken zijn meer voorzieningen voor sporten en bewegen aanwezig. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk. Twee wijkspeeltuinen complementeren het aanbod.
- Zo'n 14% van de wijkbewoners voelt zich soms of vaak onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is vergelijkbaar met Nijmegen als geheel (15%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
- De criminaliteit in de buurt.
- Criminelen die in de buurt wonen.
- Het aantal geregistreerde fietsendiefstallen (incl. brom-/snorfietsen), bedreigingen/mishandelingen en jeugdoverlast is duidelijk afgenomen.
- Demografische prognoses gaan uit van een doorgaande vergrijzing in Wolfskuil, met een duidelijke toename van ouderen (70+ers) richting 2030 (+30% tot +35%).
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Woon- en leefklimaat ontwikkelen zich de laatste jaren gunstig in deze oude volkswijk. De lange termijn-waardering voor de woonbuurt stijgt, zo ook de marktwaarde van woningen. Veel bewoners zien de buurt zich positief ontwikkelen. Het gebied heeft karakter, met een aantal grotere lanen die de structuur van de oude veldwegen volgen en kleinere woonstraten en pleinen. Het heet wel ‘de kuul’ omdat deze buurt ten opzichte van de stuwwal (Graafseweg) in een kuil ligt.
- De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en voorzieningen voor kinderen is hier hoog. Een groot deel van de bewoners is tevreden over openbaar vervoer in de buurt. Bewoners zijn wat kritischer over mogelijkheden voor sporten en bewegen. Het niveau van voorzieningen zal volgens wijkprofessionals naar verwachting de komende jaren verder verbeteren. Bijvoorbeeld door vernieuwingen bij supermarkten aan de Molenweg.
- Wolfskuil is een aantrekkelijk woongebied geworden, met een verbeterd imago bij diverse doelgroepen. Er zijn relatief veel bewegingen op de woningmarkt hier. Er is (volgens wijkprofessionals) een mix van bewoners aan het ontstaan die een kans geeft op een ander, kansrijker sociaal klimaat in deze buurten. Zo worden evenementen, vooral rondom de Floraweg, georganiseerd door een diverse groep bewoners, oud en nieuwkomers. Ze blijven veel mensen uit de buurt trekken: een mix van oude en nieuwe bewoners en veel kinderen.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- rotzooi, zwerfvuil;
- parkeeroverlast;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- hoeveelheid parkeerplaatsen;
- uiterlijk verbeteren, verpaupering tegengaan.
- In de openbare ruimte is vooral te hard rijdend verkeer volgens bewoners een aandachtspunt. Wijkprofessionals onderschrijven dat de parkeerdruk hoog is. Dit door de ligging vlakbij het centrum, het gratis parkeren in de wijk en de toevoeging van meer woningen op hetzelfde grondgebied.
- Een duidelijke meerderheid van de inwoners vindt de buurt voldoende schoon (61%), maar een groep van 36% ziet problemen op dit vlak (in Nijmegen is dat 25% in 2019).
- Een hoog aandeel inwoners is niet content met de groenvoorzieningen in de woonomgeving. Ruim een kwart (26%) is hierover ontevreden of zeer ontevreden (Nijmegen: 15% ontevreden of zeer ontevreden). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- Te weinig groen;
- Er ligt te veel rommel tussen het groen;
- Te veel lelijke bomen/struiken;
- Er wordt te weinig gesnoeid.
- Een behoorlijk deel van de inwoners is en blijft maatschappelijk kwetsbaar: Hoewel het profiel van Wolfskuil (is) veranderd wonen er veel laagopgeleiden, 31% in 2017 versus 23% in Nijmegen. Ook blijft de uitkeringsafhankelijkheid relatief hoog: 9,6% van de 14-65-jarigen heeft een uitkering volgens de Participatiewet (Nijmegen: 6,7% in 2019). De inkomenssituatie en sociaaleconomische status van inwoners is inmiddels minder opvallend geworden. Armoede blijft volgens wijkprofessionals een kernprobleem in Wolfskuil. Volgens hen heel zichtbaar bijvoorbeeld bij de voedselbank. De wijk kent een behoorlijk hoog, en ook duidelijk toegenomen aandeel uitkeringen: bijna 11% van de 14-65-jarigen, Nijmegen bijna 7% (2019, Participatiewet).
- Er zijn delen van de Wolfskuil waar de bewoners blijvend zorg nodig hebben, zo geven wijkprofessionals aan. De problematiek van de oorspronkelijke bewoners, en van bepaalde nieuwkomers, is blijvend aanwezig. Er zijn relatief veel bewoners met gezondheidsproblemen, veroorzaakt door een ongezonde levensstijl en weinig bewegen. Ook armoede blijft aanwezig.
- In relatie tot het sociaal klimaat vallen zaken als oog voor de wijk, samenleven van diverse groepen en onderlinge overlast op:
- Hoewel een ruime meerderheid (66% in 2019) zich medeverantwoordelijk voelt voor de buurt is er hier een opvallend deel waarbij dat niet het geval is (20%, in Nijmegen voelt 13% zich niet verantwoordelijk voor de buurt).
- Er wonen hier veel Nijmegenaren van niet-westerse afkomst. Ruim een derde van de inwoners (38%) vindt het samenleven van diverse etnische groepen goed gaan, 16% geeft aan dat hier niet goed gaat (in Nijmegen is dat 10% in 2019). In verband hiermee blijft voor wijkprofessionals de (geringe) menging van allochtoon – autochtoon een aandachtspunt. Onderlinge overlast is vaak lastig bespreekbaar.
- Ruim 13% van de inwoners geeft aan dat overlast van omwonenden vaak voorkomt (Nijmegen 8% in 2019). Volgens wijkprofessionals is met de instroom van nieuwe mensen het aanspreken van buren op elkaars gedrag minder geworden.
- Verkamering speelt een rol, maar valt in omvang mee omdat hier veel huurwoningen staan. Vooral in oudere woningen aan doorgaande wegen is veel kamerbewoning te zien. Wijkprofessionals krijgen (soms) klachten over overlast en verloedering. In 2019 heeft bijna 4% van de adressen een vergunning (Nijmegen 2%, Bottendaal 9%). Vermoedelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.